Fødsel på frittstående fødestue

OSLO & OMEGN

Fødsel på frittstående fødestue

Å føde på en jordmorstyrt fødestue innebærer at du føder barnet ditt på vår fødestue på Majorstuen i Oslo.
 
For å føde på vår frittstående fødestue, må du ha et ønske om å følge kroppen og jobbe med riene uten medikamentell smertelindring, samt oppfylle visse kriterier. 
Delivery room baby

TRYGGHET

Hvorfor føde på naturlig vis?

Forskning viser at det er trygt å føde på fødestue eller hjemme for friske gravide kvinner. På fødestuer er det færre inngrep i det normale fødselsforløpet. Samtidig viser studier at kvinnene får en bedre fødselsopplevelse.

Alle jordmødrene ved Min Fødsel har lang erfaring med naturlige fysiologiske fødselsforløp fra ABC-enheten. Her har vi erfart at rolige omgivelser, tid, dempet belysning og kontinuitet er fødselsfremmende, trygghetsskapende og utløser gunstige hormoner som oxytocin (kalt «kjærlighetshormonet»), endorfiner og melatonin hos fødekvinnen.

Å føde er en livsomveltende begivenhet i både den fødendes og familiens liv. Det er både kraftfullt og intenst, samtidig som det er sårbart og intimt. De fleste som ønsker å føde på fødestue setter derfor pris på at de kan være i rolige omgivelser med et jordmor-team de kjenner. 

 • Sjeldnere komplikasjoner som blødning og rifter 
 • Lavere forekomst av keisersnitt og vakuumekstraksjon 
 • Rolige omgivelser og kjente jordmødre tilstede under hele fødselen 

TRYGGHET

Hvorfor føde hjemme?

Forskning viser at det ikke er økt risiko å føde hjemme for kvinner med en lavrisikograviditet, og det oppstår færre komplikasjoner for friske kvinner ved en hjemmefødsel.

Alle jordmødrene ved Min Fødsel har lang erfaring med naturlige fødsler fra ABC-enheten. Her har vi erfart at rolige omgivelser, tid og kontuinitet gir de beste resultatene for fødsel, og fremmer gunstige hormoner som oxytocin (kalt "kjærlighetshormonet"), endorfiner og melatonin.

Å føde er en livsomveltende begivenhet i både den fødendes og familiens liv. Det er både sårbart og intimt. De fleste som føder hjemme setter derfor pris på at de kan være i kjente omgivelser med et jordmor-team de kjenner.

 • Sjeldnere komplikasjoner som blødning og rifter
 • Rolige og kjente omgivelser
 • Kjente jordmødre tilstede under hele fødselen

Slik foregår en fødsel på fødestue

 

Under svangerskapet

Introduksjonsmøte

I introduksjonsmøtet blir vi kjent med kvinnen og familien/partner. Vi informerer om fødsel på fødestue og svarer på spørsmål 

Informasjonsmøtet  foregår i våre lokaler på Majorstua, varer ca. 1,5 timer og koster 300kr (men vi gir dette møtet gratis dersom kvinnen ender opp med å kjøpe fødselspakken). 

Dersom du er nysgjerrig, kan du også ringe oss i ukedager mellom kl. 09:00 - 15:00 på telefon for en uforpliktende samtale. 
Du kan ringe oss på telefon +47 45 85 89 27.

Svangerskapskontroller og fødselsforberedende samtale

I uke 36 og 38 forbereder vi dere på fødsel og blir bedre kjent. Vi måler livmorens størrelse (SF-mål), kjenner på barnets leie i magen, utføre nødvendige målinger og lytter til hjertelyden med doppler eller jordmorstetoskop.  

Utover dette er vi tilgjengelig for spørsmål og ønsker som kan dukke opp over telefon, hjemmebesøk eller i våre lokaler gjennom svangerskapet. 

 

 

help_givingbirthFødsel

Jordmor er i beredskap i 5 uker fom. uke 37. Vi garanterer at våre jordmødre er tilgjengelig i disse 5 ukene både dag og natt, uansett når fødselen starten i denne perioden. 

Vi har et hyggelig føderom med badekar som man kan benytte seg av under fødselen. Å være omsluttet av varmt vann i fødsel er smertelindrende og kan gi den fødende en følelse av vektløshet. Vann kan også korte ned på fødselsforløpet. De fleste jordmødrene våre setter akupunktur, og foreslår stillingsendringer, eller tilbyr massasje underveis i fødselen. Vi viser også din partner eller ledsager hvilken massasje eller støtte du trenger. Noe av det viktigste vi jordmødre gjør, er å være tilstede som en trygghet og støtte for den fødende og eventuell(e) fødepartner(e). 

Jordmor passer på at du og babyen har det fint. Hun lytter med jevne mellomrom til babyens hjertelyd og er ekspert i å vurdere om du eller baby trenger medisinsk oppfølging på sykehus. Det er sjelden nødvendig med akutt overflytning under fødsel, men vi overflytter når vi ser at noe avviker fra det normale fødselsforløp.  

Din jordmor kommer til fødestuen når fødselen er i gang og er tilstede hele tiden. Hun tilkaller en jordmor-kollega, når barnet snart skal fødes, så det er to jordmødre tilstede i den siste fasen av fødselen, når barnet blir født og morkaken følger etter. 

 • Din jordmor kommer til fødestuen når fødselen er i gang og er tilstede hele tiden
 • Jordmor 2 blir tilkalt av din jordmor når barnet snart skal fødes. Det vil være to jordmødre tilstede i den siste fasen av fødselen, når barnet blir født og morkaken følger etter.

Barseltiden

Vi tilbyr et døgns barsel på fødestuen etter fødsel. Der vil være jordmødre tilstede på fødestuen hele døgnet. Vi sjekker at den nyfødte familien har det bra, at mors livmor trekker seg godt sammen etter fødsel, hjelper til med ammeveiledning ved behov, gjennomgår fødselen, og veier barnet.  

Dere reiser hjem etter et døgn på fødestuen. Deretter følger jordmødrene dere opp i eget hjem.  

Vi foretar en nyfødtscreening (blodprøve av barnet som sjekker for 26 alvorlige medfødte sykdommer) ca. 48 timer etter fødsel.

Hvem kan føde på fødestue?

Vi følger den nasjonal faglig retningslinje for fødselsomsorgen og selekterer alle kvinner i svangerskapet. For å kunne føde på fødestue må du være en frisk gravid kvinne med et normalt svangerskap som går i fødsel til termin (uke 37+41+6) og barn i hodeleie. 

 

Eksklusjonskriterier

 • Tidligere keisersnitt  
 • Tidligere stor blødning under/etter fødsel  
 • Seteleie  
 • Tvilling-graviditet
 • Høyt blodtrykk
 • GBS i urinen  
 • Faste medisiner  
 • Smittsomme sykdommer  

Pris for fødsel på fødestue

Fødestue-pakken hos Min Fødsel vil koste 49 000 kr. Dette inkluderer alt fødekvinner trenger fra svangerskap til etter fødsel, inkludert:

 • Introduksjonsmøte
 • Svangerskapskontroller
 • Fødselsforberedende samtale
 • Jordmor i beredskap i fem uker og fødsel i vår fødestue
 • Ett døgns barsel på fødestue etter fødsel med tilstedeværende jordmødre
 • Oppfølging etter fødsel
 • Nyfødtscreening 48 timer etter fødsel

Dersom du er interessert i lære mer om fødsel på vår fødestue, ta kontakt ved å ringe oss på telefon +47 45 85 89 27 eller ved å melde interesse i skjemaet nedenfor.

Rectangle 22 (1)

En fantastisk opplevelse

Jeg følte meg ivaretatt og støttet gjennom hele fødselen. Jeg gir mine varmeste anbefalinger, og ville ikke vært foruten selv. Jeg har fått minner for livet.

monia profil

Monia Sidia
ROV Pilot

Rectangle 22 (1)

En fantastisk opplevelse

Jeg følte meg ivaretatt og støttet gjennom hele fødselen. Jeg gir mine varmeste anbefalinger, og ville ikke vært foruten selv. Jeg har fått minner for livet.

monia profil

Monia Sidia
ROV Pilot

Meld interesse for å føde på fødestue

KONTAKT OSS

Ta kontakt på mail mens vi gjør kontoret klart.

Vi holder på å gjøre i stand vår besøksadresse og kontortelefon. Frem til da, ta kontakt via skjema eller på mail, så setter vi opp en samtale.

Vi holder til på Majorstuen i Oslo.
 
Adresse: Sorgenfrigata 17A, 0365 Oslo
 
Åpningstider: Man-Fre 09:00-16:00
 
Epost: jordmor@min-fodsel.no