Jordmor

Petra Næss

Petra Næss

Petra Næss er opprinnelig svensk, men har bodd i Norge i 35 år. Etter endt
sykepleierutdannelse 1985 reiste hun til Rwanda i Afrika, og arbeidet i halvannet år på en liten helsestasjon. Der startet «karrieren» som fødselsarbeider.

Hun ble jordmor i 1988 og reiste til Hammerfest for en sommerjobb. Oppholdet i Nord-Norge ble langt – hun bor der fremdeles!

De første årene som jordmor var hun innom lokalsykehusene i Finnmark, både i
Hammerfest og Kirkenes. Bodde en periode i Karasjok og arbeidet som distriktsjordmor der, i den tid da det fortsatt var fødestue der.

Petra er gift med Lars fra Bodø, og i 1992 flyttet familien dit. Nordlandssykehuset har vært hennes faste arbeidssted i 28 år.
Nordlandssykehuset har en kombinert føde- barsel avdeling med tilhørende observasjonspost. I tillegg driftes det både Ammepoliklinikk og Samtalepoliklinikk der. Petra var med å starte opp begge poliklinikkene, samt har tatt del i driften av begge to i flere år.

Hun har videreutdanning i ammeveiledning (fra 2004). Arbeidet ved samtalepoliklinikken har bidratt til erfaring og kompetanse i møte med kvinner i ulike sårbare situasjoner.

Parallelt med arbeid på sykehuset har Petra hele tiden drevet egen næring. Foreldreundervisning og hjemmefødselsvirksomhet har vært hovedaktivitetene.

Petra er en engasjert jordmor som alltid har likt å utvikle seg faglig. I 2017 tok hun en mastergrad i Folkehelsevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Hun opplever den normale fødsel -en spontan og uforstyrret fødsel - som «utryddingstruet». Fødsel berører de fleste i et samfunn, og hvis kvinner ikke har det bra før, under og etter fødsel, så påvirker det mange. Kvinner skal ha rett til å føde sine barn der de føler det er trygt. De skal ikke bli frarøvet muligheten til å få gjøre den jobben kvinnekroppen er skapt for.

Økende tall på igangsetting av fødsler og innblandning i fødselsforløp, er noe Petra er meget bekymret for. Hun mener at fødselshjelp ved store enheter, med lett tilgang til leger og teknologi, er preget av frykt og et altfor stort fokus på risiko. Petras jordmorhjerte slår ikke i takt med den slags ideologi og/eller «håndtering av kvinner»

Etter flere år i en «etisk spagat», valgte hun å forlate tradisjonell fødeavdeling, til fordel for en jordmorstyrt enhet der kvinner i større grad gis mulighet til å starte, og fullføre fødselen på naturlig vis. Petra begynte derfor på ABC enheten i 2021. Når ABC ble lagt ned ble hun spurt om å bli med videre i Min Fødsel. Det var ikke en vanskelig beslutning.

Petra har fortsatt interesse for utenlandsarbeid, og har flere internasjonale oppdrag bak seg. Hun har reist med Norges Røde Kors til katastrofeområder, og jobbet som jordmor på feltsykehus. Andre oppdrag har fokusert mer på undervisning av lokale
fødselshjelpere, kvalitetssikring av praksis, både i sykehus, helsesenter og på mindre helsestasjoner. Kenya og Zambia er land hun har vært i flere ganger.

Privat er hun gift med Lars, og mor til fem voksne sønner. Hun har «fødeerfaring» fra alle nivå som finnes; hjemme, fødestue, lokalsykehus og kvinneklinikk. Borte bra, men hjemme best ;-)

Bosted er fortsatt Bodø og det drives utstrakt pendelvirksomhet for å få leve ut
jordmordrømmen hos Min Fødsel.

Vil du prate med en jordmor?

Vil du prate med en jordmor?

Book et møte med jordmor

Ring oss gjerne for en kort uforpliktende samtale.

Om du heller ønsker et hjemmebesøk for å diskutere nærmere, så koster det 500 kr, og det trekkes fra prisen på hjemmefødsel om du velger å gå videre. Et slikt hjemmebesøk kan du booke via bookingmodulen nedenfor

Forskning tyder på at hjemmefødsel medfører færre komplikasjoner.

Det er et voksende antall forskningsrapporter som viser at hjemmefødsel medfører færre komplikasjoner for fødekvinnen. Spør oss gjerne om mer informasjon.

Rectangle 22 (1)

En fantastisk opplevelse

Jeg følte meg ivaretatt og støttet gjennom hele fødselen. Jeg gir mine varmeste anbefalinger, og ville ikke vært foruten selv. Jeg har fått minner for livet.

monia profil

Monia Sidia
ROV Pilot

Rectangle 22 (1)

En fantastisk opplevelse

Jeg følte meg ivaretatt og støttet gjennom hele fødselen. Jeg gir mine varmeste anbefalinger, og ville ikke vært foruten selv. Jeg har fått minner for livet.

monia profil

Monia Sidia
ROV Pilot

Kontaktskjema

KONTAKT OSS

 

Vår adresse
Holtegata 24
0355 Oslo

Åpningstider
Mandag - Fredag 09:00-20:00

Telefon
+47 45 85 89 27
Telefontider
Mandag - fredag 09:00 - 20:00
Lørdag-søndag 09:00-16:00

E-post
jordmor@min-fodsel.no

Har du spørsmål?