Modningsakupunktur
Modnings- og fødselsforberedende akupunktur – hva er det, og hvilke fordeler kan det ha?
Av Akupunktør og sykepleiestudent
Graviditet er en tid preget av forventning og glede, samtidig som mange naturligvis også har spørsmål, bekymringer og noen plager. Derfor søker mange etter naturlige og skånsomme måter å lindre plager på og for å forberede kroppen for fødsel.
En av disse metodene er akupunktur.
Her skal vi se litt nærmere på hva modningsakupunktur er, hvordan det virker, og hvilke fordeler det kan ha for gravide.
Hva er modnings- og fødselsforberedende akupunktur?
Modningsakupunktur, også kalt fødselsforberedende akupunktur er en spesialisert form for akupunktur som brukes i de siste ukene av svangerskapet. Behandlingen har som mål å forberede kroppen på fødsel ved å stimulere kroppens egne prosesser.
Forskning på akupunktur satt med tanke på å fremme gode rier og hjelpe kvinnen i å føde rundt termin har vist positive resultater sammenliknet med kontrollgrupper som ikke mottok akupunktur. Mer om det lengre ned i teksten
Modningsakupunktur benyttes gjerne fra uke 35-36 og frem til fødsel, og kan blant annet bidra til å modne livmorhalsen, optimalisere fosterets posisjon, redusere stress og støtte hormonbalansen.
Hvordan fungerer det?
I behandlingen brukes spesifikke akupunkturpunkter som er kjent for å påvirke livmorhalsen, hormonutskillelse og kroppens generelle forberedelse til fødsel. Noen av de vanligste punktene som brukes er:
- LI4 (Hegu): Mellom tommel og pekefinger. Brukes for å stimulere livmorens aktivitet og lindre smerte.
- SP6 (Sanyinjiao): Fire fingerbredder over ankelen på innsiden av leggen. Kjent for å regulere menstruasjon og øke sirkulasjonen til livmoren
- BL32 (Ciliao): I korsryggen. Stimulerer livmor sammentrekninger og letter fødselsforløpet. Settes ofte under fødsel hvis jordmor har etterutdannelse i akupunktur
- GB21 (Jianjing): På toppen av skuldrene. Hjelper til med å lindre stress og spenninger, men også hjelper på å få fosteret lengre ned i bekkenet
I tillegg til disse punktene velges tilleggspunket spesielt for deg og din kropp. Det handler om at du er unik og kommer med din historie og dine plager.
For at din gravide kropp skal kunne ha det best mulig i tiden frem mot fødsel hjelper det å få redusert noen av de andre plagene og vondtene du kanskje har.
Jeg opplever å møte mange gravide som er redd for ikke å gjøre alt riktig i graviditeten, samtidig som de føler på alle kravene fra samfunnet rundt dem. Dette kan være å stå lengst mulig i jobb, ha alt klart hjemme når barnet kommer, ikke gå for mye opp i vekt, trene og ikke minst være «lykkelig» gravid. Dette kan bli en tung bør for kvinnen å bære i tillegg til selve graviditeten.
Når stresset øker skiller kroppen ut hormoner som adrenalin, noradrenalin og kortisol. Disse hormonene skilles ut når kroppen er i et såkalt «fight or flight» modus, og styres av det sympatiske nervesystemet vårt.
Nervesystemet vårt er genialt konstruert, men er ikke blitt oppdatert siden vi var huleboere. Oppbygningen av nervesystemet er konstruert slik at det raskt kan skru på «gassen» ved fare og behov, for så å slippe opp «gassen» igjen når faren er over. Mesteparten av tiden vår bør nervesystemet være i det så kalte «rest and digest» innstillingen.
Men, i dag går de aller fleste med «gassen» på nesten hele tiden. Som samfunn kjører nesten alle i 50-60km/t og dette gjør at vi blir fartsblinde for det tempo vi lever i.
Vi er så vant til det høye tempoet at vi blir urolig når vi roer ned. Vi føler at noe er feil, eller at vi er «unyttige» som ikke gjør noe. All ledig tid må fylles med noe, ellers kommer uroen.
For deg som er gravid vil det å kjøre med «gassen» på kunne påvirke hormonbalansen som skal utvikle seg i kroppen din frem mot fødsel. Følelsen av trygghet for den gravide er nemlig et nøkkelord for å få fødselen i gang. Når mor føler seg trygg oppfatter barnet, nervesystemet, ja kanskje over 100 faktorer til, (fremdeles vet vi ikke helt hvordan en fødsel faktisk starter) at nå er det trygt å føde. For for mor og barn er fødsel en utrolig sårbar tid, og det at naturen har laget det slik at den kan sanse når det er trygt å føde, og når det kanskje ikke er trygt å føde er jo helt fantastisk.
Men med «gassen» på i 50-60km/t oppfatter ikke kroppen det som trygt å føde. Og adrenalin, noradrenalin og kortisol «stjeler» plassen til Oxytocin, dopamin og endorfiner som er de hormonene den gravide vil ha med på laget for å øke sjansen for at fødselen starter av seg selv, går av seg selv og ender med en baby trygt på puppen.
Akupunktur påvirker nervesystemet, og løfter foten fra pedalen – dette vil reduserer gassen og fremmer ro.
Mange kvinner opplever positive effekter av modningsakupunktur, og her er noen av fordelene som akupunktur kan muligens hjelpe med:( etter Norsk lov har jeg nemlig ikke lov å si at akupunktur virker- tross i god forskning, -)
Mindre behov for medisinske inngrep: Forskning tyder på at modningsakupunktur kan redusere behovet for igangsettelse og keisersnitt, ved å fremme en naturlig fødselsstart.
Kortere fødselsvarighet: Når kroppen er godt forberedt, kan selve fødselsforløpet går raskere og mer effektivt.
Smertelindring: Akupunktur har dokumentert smertelindrende effekt, og kan redusere muskelsmerter og lindre under fødsel
Stressreduksjon: Behandlingen kan bidra til å øke ro og bedre søvn, noe som gir en tryggere og mer balansert opplevelse. Akupunktur kan bidra til å fremme avslapning og redusere angst ved å balansere kroppens hormoner og energiflyt. Dette kan føre til en mer positiv fødselsopplevelse.
Generelt velvære: Mange rapporterer om økt energi, mindre ubehag og bedre søvnkvalitet i ukene før fødsel.
Hva sier forskningen?
Selv om resultatene er noe varierende, finnes det studier som støtter bruken av modningsakupunktur. En studie publisert i Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine (2008) viste at kvinner som fikk modningsakupunktur oftere fødte rundt termin, og hadde færre medisinske intervensjoner.
En annen studie fra 2013 i BJOG-An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, rapporterte kortere fødselsvarighet og mindre behov for smertelindring hos kvinner som fikk akupunkturbehandling.
Forskning på akupunktur møter ofte metodologiske utfordringer, men funnene er likevel interessante og gir grunnlag for videre studier.
Hvordan forberede seg?
Hvis du vurderer modningsakupunktur, er det noen viktige steg å ta:
1. Diskuter behandlingen med jordmor for sikre at det er trygt for deg.
2. Velg en kvalifisert akupunktør: Sørg for at behandleren har erfaring med gravide og modningsakupunktur spesielt. Akupunktør er ingen beskyttet tittel i Norge, så hvem som helst kan sette nåler.
3. Start i uke 35-36: Behandlingen pågår som regel ukentlig frem til fødsel. Har du andre plager er det trygt med akupunktør før uke 36 og. Så lenge du går til en akupunktør med god erfaring med gravide.
4. Still spørsmål: Fortell akupunktøren om dine behov, ønsker og bekymringer. En god dialog gir best resultat.
Personlige erfaringer
Flere kvinner har delt hvordan modningsakupunktur har hjulpet dem i ukene før fødsel med alt fra mindre smerter og bedre søvn til tryggere fødselsopplevelser. Slike erfaringer er individuelle, men kan være inspirerende for andre i samme situasjon.
Er det noen risikoer?
Modningsakupunktur regnes som trygg når den utføres av en profesjonell. Likevel finnes det enkelte milde bivirkninger:
Lett smerte eller ubehag ved nålestikkene
Blåmerker kan oppstå, men relativt sjeldent
Svimmelhet eller uvelhet etter behandlingen
Minimal med infeksjonsfare da det alltid skal benyttes sterile engangsnåler og god hygiene.
Konklusjon
Modningsakupunktur er et naturlig alternativ mange gravide har hatt god nytte av. Behandlingen kan støtte kroppens forberedelser til fødsel ved først og fremst ved å lindre plager og å roe «gassen» i nervesystemet
Med vennlig hilsen
Akupunktør ved Min Fødsel