Hjemmefødsel

Hjemmefødsel i Oslo og omegn

Hjemmefødsel innebærer at jordmor kommer hjem til deg. Du føder barnet ditt der i trygge, kjente omgivelser med kyndig hjelp av våre jordmødre.
 
For å føde hjemme, må du ha et ønske om å følge kroppen og jobbe med riene uten medikamentell smertelindring, samt oppfylle visse kriterier.
Newborn baby hands being held by mother

TRYGGHET

Hvorfor føde hjemme?

Forskning viser at det er trygt å føde hjemme for fysisk friske, gravide kvinner. Det er gunstig for både mor og barnet i magen å få ro rundt fødearbeidet ved å slippe å måtte reise noe sted mens man er i «fødebobla».

Alle jordmødrene ved Min Fødsel har lang erfaring med naturlige fysiologiske fødselsforløp  fra ABC-enheten. Her har vi erfart at rolige omgivelser, tid, dempet belysning og kontinuitet er fødselsfremmende, trygghetsskapende og utløser gunstige hormoner som oxytocin (kalt «kjærlighetshormonet»), endorfiner og melatonin hos fødekvinnen.

Å føde er en livsomveltende begivenhet i både den fødendes og familiens liv. Det er både kraftfullt og intenst, samtidig som det er sårbart og intimt. De fleste som ønsker å føde hjemme setter derfor pris på at de kan være i kjente omgivelser med et jordmor-team de kjenner.

 • Sjeldnere komplikasjoner som blødning og rifter
 • Rolige og kjente omgivelser
 • Kjente jordmødre tilstede under hele fødselen

TRYGGHET

Hvorfor føde hjemme?

Forskning viser at det ikke er økt risiko å føde hjemme for kvinner med en lavrisikograviditet, og det oppstår færre komplikasjoner for friske kvinner ved en hjemmefødsel.

Alle jordmødrene ved Min Fødsel har lang erfaring med naturlige fødsler fra ABC-enheten. Her har vi erfart at rolige omgivelser, tid og kontuinitet gir de beste resultatene for fødsel, og fremmer gunstige hormoner som oxytocin (kalt "kjærlighetshormonet"), endorfiner og melatonin.

Å føde er en livsomveltende begivenhet i både den fødendes og familiens liv. Det er både sårbart og intimt. De fleste som føder hjemme setter derfor pris på at de kan være i kjente omgivelser med et jordmor-team de kjenner.

 • Sjeldnere komplikasjoner som blødning og rifter
 • Rolige og kjente omgivelser
 • Kjente jordmødre tilstede under hele fødselen

Slik foregår en hjemmefødsel

 

Under svangerskapet

Introduksjonsmøte

I introduksjonsmøtet blir vi kjent med kvinnen og familien/partner. Vi informerer om hjemmefødsel og svarer på spørsmål.

Informasjonsmøtet foregår i våre lokaler på Majorstuen, tar ofte mellom 1 - 1,5 timer og koster 500 kr (men vi gir dette møtet gratis dersom kvinnen ender opp med å kjøpe hjemmefødselspakken).

Dersom du er nysgjerrig, kan du også ringe oss i ukedager mellom kl. 09:00 - 14:00 på telefon for en uforpliktende samtale.
Du kan ringe oss på telefon +47 45 85 89 27.

Svangerskapskonsultasjoner

Vi følger Helsedirektoratets anbefalinger for svangerskapskonsultasjoner og tilbyr konsultasjoner fra uke 28 og frem til fødsel (uke 28, 32, 36, 38 og 40) Konsultasjonene inneholder også planlegging av hjemmefødsel og fødselsforberedende samtaler.

Utover dette er vi tilgjengelig for spørsmål og ønsker som kan dukke opp over telefon, hjemmebesøk eller i våre lokaler gjennom svangerskapet.

 

help_givingbirthUnder fødselen

Jordmor er i beredskap i 5 uker fom. uke 37. Vi garanterer at våre jordmødre er tilgjengelig i disse 5 ukene både dag og natt, uansett når fødselen starten i denne perioden.

Vi har fødebadekar som man kan benytte seg av under fødselen. Å være omsluttet av varmt vann i fødsel er smertelindrende og kan gi den fødende en følelse av vektløshet. Vann kan også korte ned på fødselsforløpet. De fleste jordmødrene våre setter akupunktur, og kan foreslå stillingsendringer, eller tilby massasje underveis i fødselen. Noe av det viktigste vi jordmødre gjør, er å bare være tilstede som en trygghet for den fødende og eventuell(e) fødepartner(e).

Jordmor passer på at du og babyen har det fint. Hun lytter med jevne mellomrom til babyens hjertelyd og er ekspert i å vurdere om du eller baby trenger medisinsk oppfølging på sykehus. Det er sjelden nødvendig med akutt overflytning under fødsel.

Din jordmor kommer hjem til dere når fødselen er i gang og er tilstede hele tiden. Hun tilkaller en jordmorkollega til, når barnet snart skal fødes, så det er to jordmødre tilstede i den siste fasen av fødselen, når barnet presses helt ut og morkaken følger etter.

 • Jordmor 1 kommer hjem til dere når fødselen er i gang og er tilstede hele tiden.
 • Jordmor 2 blir tilkalt av jordmor 1 når barnet snart skal fødes. Det vil være to jordmødre tilstede i den siste fasen av fødselen, når barnet presses helt ut og morkaken følger etter.

I timene etter fødselen

Jordmødrene blir i hjemmet i noen timer etter fødselenVi legger tilrette for hud til hud kontakt for mor og barn, partner, hjelper til med amming, og påser at den nyfødte familien har det fint. I tillegg utfører vi nødvendige målinger før vi trekker seg ut av hjemmet.

Som oftest er vi jordmødre tilstede 2-3 timer etter fødsel, men vi blir lenger ved behov. 

 

Dagene etter fødselen

Jordmor kommer på hjemmebesøk senere samme dag, eller dagene etter fødsel. Vi sjekker at den nyfødte familien har det bra, at mors livmor trekker seg godt sammen etter fødsel, hjelper til med ammeveiledning ved behov, gjennomgår fødselen, veier og foretar en nyfødtscreening (blodprøve av barnet som sjekker for 26 alvorlige medfødte sykdommer) ca. 48 timer etter fødsel.

Hvem kan føde hjemme?

Vi følger nasjonale retningslinjer for hjemmefødsel og selekterer alle kvinner før hjemmefødsel. For å kunne føde hjemme, må du være en frisk gravid kvinne med et normalt svangerskap som går i fødsel til termin (uke 37+0-42+0) og barn i hodeleie.

 

Eksklusjonskriterier

 • Tidligere keisersnitt  
 • Tidligere stor blødning under/etter fødsel  
 • Seteleie  
 • Tvilling-graviditet
 • Høyt blodtrykk
 • GBS i urinen  
 • Faste medisiner  
 • Smittsomme sykdommer  

Book et møte med jordmor

Ring oss gjerne for en kort uforpliktende samtale.

Om du heller ønsker et hjemmebesøk for å diskutere nærmere, så koster det 300 kr, og det trekkes fra prisen på hjemmefødsel om du velger å gå videre. Et slikt hjemmebesøk kan du booke via bookingmodulen nedenfor

Book et møte med jordmor

Ring oss gjerne for en kort uforpliktende samtale.

Dersom du heller ønsker et privat introduksjonsmøte for å diskutere nærmere, så koster det 500 kr, og det trekkes fra prisen på hjemmefødsel om du velger å gå videre. Et slikt introduksjonsmøte kan du booke via bookingmodulen nedenfor

Forskning tyder på at hjemmefødsel medfører færre komplikasjoner.

Det er et voksende antall forskningsrapporter som viser at hjemmefødsel medfører færre komplikasjoner for fødekvinnen. Spør oss gjerne om mer informasjon.

Rectangle 22 (1)

En fantastisk opplevelse

Jeg følte meg ivaretatt og støttet gjennom hele fødselen. Jeg gir mine varmeste anbefalinger, og ville ikke vært foruten selv. Jeg har fått minner for livet.

monia profil

Monia Sidia
ROV Pilot

Rectangle 22 (1)

En fantastisk opplevelse

Jeg følte meg ivaretatt og støttet gjennom hele fødselen. Jeg gir mine varmeste anbefalinger, og ville ikke vært foruten selv. Jeg har fått minner for livet.

monia profil

Monia Sidia
ROV Pilot

Kontaktskjema

KONTAKT OSS

Ta kontakt på mail mens vi gjør kontoret klart.

Vi holder på å gjøre i stand besøksadresse. Frem til da, ta kontakt via skjema, telefon eller e-post, så setter vi opp en samtale.

Vår adresse
Holtegata 24
0355 Oslo

Åpningstider
Mandag - Fredag 09:00-16:00

Telefon
+47 45 85 89 27

E-post
jordmor@min-fodsel.no

Har du spørsmål?